Bezienswaardigheden in Duitsland

In een land als Duitsland hoef je je absoluut niet te vervelen. Er is zoveel te zien en te doen dat je een jaar door het land zou kunnen trekken en dan nog leuke plekjes en interessante musea niet zien vanwege tijdgebrek. Uit het enorme aanbod hebben wij een kleine selectie gemaakt van bezienswaardigheden waarvan wij vinden dat deze niet mogen ontbreken op deze site.

Wil je meer tips hebben over wat er in een bepaalde stad te zien is, dan kun je onze verschillende ‘voor beginners’ sites bezoeken die we over uiteenlopende plaatsen in Duitsland gemaakt hebben. Deze sites staan op onze links-pagina vermeld.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Duitsland bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Duitsland.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Duitsland
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Duitsland via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Duitsland via Tiqets

Berlijnse Muur

Tussen de jaren 1961 en 1989 werd Oost- en West-Berlijn gescheiden door de Berlijnse Muur. Deze tweedeling van Duitsland heeft voor lange tijd families uit elkaar gescheurd en op andere manieren voor veel leed gezorgd. Het communistische oosten (Duitse Democratische Republiek) werd met de kilometers lange Berlijnse Muur geforceerd afgesloten van het kapitalistische westen. Op het moment dat het einde van de Koude Oorlog werd aangekondigd, begon men vrijwel direct de aanval in te zetten op het neerhalen van de Berlijnse Muur. Deze dag, 9 november 1989, werd er opnieuw geschiedenis geschreven.

Hoewel de Berlijnse Muur vrijwel geheel is afgebroken, kom je echter op een aantal plaatsen in de stad nog restanten tegen. Een deel van de muur staat aan de Mühlenstrasse nog overeind als een herinnering. Deze ‘East Side Gallery’ is door uiteenlopende kunstenaars beschilderd in kleurrijke patronen, passages uit het verleden en andere kunstuitingen. Andere delen van de Berlijnse Muur zijn inmiddels gekenmerkt met kunstwerken en middels stenen in de weg. Wanneer je de fietstocht ‘Berliner Mauerweg’ volgt, kom je deze vanzelf tegen. Ook van de oorspronkelijke wachttoren zijn er enkelen grotendeels in tact gehouden.

Meer info over de Berlijnse Muur

Berlijnse Muur

Museumsinsel Berlijn

Het eiland in de rivier de Spree wordt tegenwoordig aangeduid als het Museumsinsel in Berlijn. Hier bevinden zich namelijk musea als het Pergamonmuseum, Alte Nationalgalerie, Neues Museum, Bode-Museum, Altes Museum en de prachtige Berliner Dom. Het eiland is met de stad Berlijn verbonden middels een aantal prachtige bruggen, zoals de Monbijoubrücke en de Friedrichsbrücke.
Het Pergamonmuseum biedt vooral Griekse en Romeinse beeldhouwwerken en archeologische reconstructies. De Alta Nationalgalerie is vooral gericht op negentiende eeuwse kunst. Het Neues Museum heeft een indrukwekkende verzameling Egyptische en prehistorische kunst met daarnaast diverse etsen en gravures. Het Bode-Museum is voorzien van uiteenlopende Byzantijnse kunst die een periode van tussen de derde en de negentiende eeuw beslaan. En het Altes Museum is ingericht met wapens, beelden, sierraden met daarnaast regelmatig wisselende tentoonstellingen.

TIP: Met de Museum Insel Card kun je alle vijf de musea op het Museuminsel bezoeken voor slechts 21 euro per persoon.

Museumsinsel Berlijn

Mainau

Op de landsgrenzen tussen Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk bevindt zich het Bodenmeer met daarin het eiland Mainau. Het pittoreske eiland, wat bij het stadsdeel Konstanz hoort, is ongeveer vijf-en-veertig hectare groot. Eerder in de geschiedenis behoorde Mainau eiland toe aan het klooster van de Benedictijnen van Reichenau. Daarna werd het in gebruik genomen door verschillende adellijke families, waaronder Frederik I van Baden. Onder zijn bewind werd er een park aangelegd en ontstond langzaam maar zeker de bijnaam van bloemeneiland. Het kasteel op het eiland Mainau dateert uit de achttiende eeuw. Daarnaast is er nog een barokke kerk, Mainau Kinderland, een vlindertuin en een werkelijk schitterende verzameling orchideeën te bewonderen.

Dom van Keulen

Het silhouet van de Dom van Keulen steekt sinds jaar en dag hoog boven de stad uit. De bouw van deze in gotische stijl opgetrokken kathedraal vond namelijk al in de dertiende eeuw plaats. De voltooiing werd echter pas in de negentiende eeuw aangekondigd. Liefhebbers van historische architectuur en religieuze bouwwerken moeten beslist een bezoek brengen aan de Dom van Keulen. Zowel de buiten als de inrichting zijn behoorlijk indrukwekkend te noemen. De kathedraal van Keulen behoort ook tot één van de belangrijkste pelgrimsoorden van Europa.

Een opmerkelijk detail is dat de Dom van Keulen vrijwel zonder ernstige schade door de Tweede Wereldoorlog is gekomen. In de historische kelders van de Dom van Keulen bevindt zich de ‘Domschatzkammer’ . Behalve wisselende tentoonstellingen bevinden zich hier ook allerlei kostbare relikwieën, manuscripten en andere belangrijke of waardevolle voorwerpen. De elf klokken in de torens spelen alleen tijdens katholieke feestdagen en andere religieuze momenten. Een bijnaam voor de klokkentoren is ‘Der dicke Pitter’. Wanneer je goed ter been bent, is het een aanbeveling waard om de torens te beklimmen. Het uitzicht over de stad Keulen is de klim meer dan waard.

Meer info over de Dom van Keulen

Dom van Keulen

Mercedes-Benz Museum

Het strak vormgegeven Mercedes-Benz Museum staat in de Duitse stad Stuttgart. Voor het ontwerp werden maar liefst drie architectenbureaus ingeschakeld. Het uiterlijk van het Mercedes-Benz Museum is grotendeels toe te schrijven aan het Nederlandse koppel Ben van Berkel en Caroline Bos, die samen UNStudio runnen. Het ontwerp kent geen gesloten ruimtes en heeft geen muren. Architectuurliefhebbers kunnen er zelfs een speciale rondleiding boeken. Het museum zelf is onderverdeeld in Legend en Collection kamers. Als gast kun je hier meer dan honderd-dertig jaar terug in de geschiedenis van Mercedes Benz kijken. Je begint in het jaar 1886 en vervolgt de reis naar het heden. Daarnaast kunnen kinderen hier een workshop volgen waarin ze een eigen auto ontwerpen. En heb je zelfs de mogelijkheid om een vorkje te prikken in het Mercedes Benz restaurant.

Meer info over het Mercedes-Benz Museum

Zwinger

De Duitse stad Dresden wordt met name bezocht om het beroemde paleiscomplex de Zwinger. Dit tegenwoordige museum complex werd omstreeks het begin van de achttiende eeuw gebouwd als oranjerie met paleis en vooral een plaats waar allerlei hoffeesten werden gehouden. De opdracht voor het bouwen van dit complex werd gegeven door keurvorst Friedrich August I van Saksen, oftewel August de Sterke. Het ontwerp en de leiding van de bouw werd verzorgd door Matthäus Daniel Pöppelmann, een Duitse architect. Hierin werd hij bijgestaan door de beeldhouwer Balthasar Permoser. Het expressionisme van Friedrich August I van Saksen en diens liefde voor cultuur, het verzamelen van kunst en allerlei ander pracht en praal is nog altijd terug te zien op het landgoed. Op het immens grote domein van Zwinger bevinden zich behalve indrukwekkende tuinen ook vele bezienswaardigheden als ‘der Sempergalerie, Glockenspielpavillon, Wallpavillon, Porzellanpavillon, Kronentor, Nymphenbad en Der Deutsche Pavillon’. Het merendeel is ingericht als museum.

Meer info over de Zwinger

Zwinger

Europa-Park

Het grootste thematische attractiepark van Duitsland is onbetwist Europa-Park. Dit geliefde pretpark is gelegen in de plaats Rust, wat in het zuid-westen van Duitsland is gelegen nabij de grens van Frankrijk. Europa-Park is geliefd om de vele achtbanen, de prachtige themagebieden in Europese stijlen zoals Duitsland, Rusland, Zwitserland, Portugal, Griekenland Scandinavië en Nederland, waterattracties als de Ripid River Fjord-Rafting en de werkelijk schitterende shows. Je kunt er zelfs voor kiezen om het park meerdere dagen te bezoeken. Op die manier kun je het park van voor tot achter compleet verkennen. Europa-Park heeft meerdere viersterren hotels en zelfs een camping met uiteenlopende mogelijkheden. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om buiten het park te overnachten.

Meer info over Europa-Park

Kerstmarkten

Als de Duitsers ergens van houden, is het wel een gezellige kerstmarkt. Al in de maand november of begin december poppen er overal kerstmarkten in het land op. De markten zijn vrijwel allemaal opgebouwd als kleine dorpen. Houten chalets en andere kramen zijn vaak gevuld met onder andere met kerstballen, kerststallen, kunst, handwerk, lekkernijen, mutsen, sjaals, handschoenen en vaak ook streekproducten uit de betreffende regio. Voor de kinderen worden er ook regelmatig allerlei activiteiten en/of voorstellingen georganiseerd. Op sommige kerstmarkten in Duitsland kun je zelfs schaatsen en is er met veel geluk voor de kleintjes een miniski piste aanwezig. De meest geliefde en bekende kerstmarkten van Duitsland zijn die in Düsseldorf, Keulen, Oberhausen, Münster, Neurenberg, Berlijn, Aken, Trier, Weimar, Osnabrück, Goslar, Regensburg, Leipzig en Bremen.

Meer info over de 10 beste kerstmarkten van Duitsland

Kerstmarkten

Zoo Berlin

De dierentuin van Berlijn werd al in 1844 opgericht als ‘Zoologischer Garten bei Berlin’. Wat destijds begon als een bescheiden collectie dieren die afkomstig waren van de koning Frederik Willem IV, is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig park met uiteenlopende diersoorten uit alle streken van de wereld. Nu vandaag kun je in de Zoo Berlin genieten van apen, nijlpaarden, jaguars, meerkatten, pinguïns, zeeleeuwen, leeuwen, giraffen, olifanten, beren, neushoorns, kangaroos, wolven en nog heel veel meer. De Zoo Berlin biedt vervolgens nog allerlei leuke activiteiten, shows en excursies.

Meer info over de dierentuin van Berlijn

Slot Neuschwanstein

Het idyllische Beierse kasteel ‘Schloss Neuschwanstein’ werd omstreeks 1869 gebouwd als residentie van Ludwig II, Köning von Bayern. Vijftien jaar later was het kasteel nog altijd niet af. De sprookjeskoning, zoals hij ook wel werd genoemd, heeft er welgeteld zo’n honderd-twee-en-zeventig nachten geslapen. Omstreeks 1886 werd namelijk het levenloze lichaam van Ludwig II gevonden in de Starnberger See. Kort na diens overlijden werd Slot Neuschwanstein en zijn andere kastelen opengesteld voor het publiek. Het ontwerp van dit in middeleeuwse barokke stijl opgetrokken slot Neuschwanstein is afkomstig van Christian Jank, een Duitse theaterarchitect. Later is hier het Disney paleis van afgeleid. Slot Neuschwanstein is sinds de openstelling een top bezienswaardigheid van Duitsland. Je kunt er prachtige en rijkelijk gedecoreerde vertrekken van de Beierse koning bezoeken. Met name ‘der Sängersaal’, de troonzaal en de privé vertrekken zijn erg mooi.

Meer info over Slot Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein

Brandenburger Tor

De enige stadspoort van Berlijn die nog intact is, is de bekende Brandenburger Tor. Al in de achttiende eeuw werd deze statige toegangspoort in opdracht van Friedrich Wilhelm II gebouwd op het kruispunt tussen Unter den Linden en de Ebertstraße. Men moest hier destijds betalen om de stad Berlijn te kunnen betreden. Inmiddels na de afbraak van de Berlijnse Muur, die hier vlak voorlangs liep, staat de Brandenburger Tor ook symbool voor de eenwording van Duitsland en de stad Berlijn. De vierspan op de Brandenburger Tor is een replica van het origineel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte deze strijdkar en de stadspoort zwaar beschadigd. De originele Quadriga, waar alleen het hoofd van een paard nog van over is, werd gemaakt door Johan Gottfried Schadow. Dit bevindt zich in het Stadtmuseum Berlin.

Meer info over de Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

Schloss Heidelberg

Het roodkleurige kasteel ‘Schloss Heidelberg’ ligt temidden van een bosrijke omgeving aan de rand van de stad Heidelberg. De eerste vernoeming van het kasteel is genoteerd in de dertiende eeuw. Vanaf die tijd is het kasteel het habitat van meerdere keurvorsten geweest. Het werd op een bepaald moment zelfs het achtste wereldwonder genoemd. Vanaf de achttiende eeuw is Schloss Heidelberg niet meer dan een ruïne. De keurvorst van de Palts destijds, Karl Theodor, verplaatste zich naar de stad München. Schloss Heidelberg kwam daarbij in de vergetelheid en langzaam maar zeker raakte het roodkleurige kasteel in verval. De Franse kunstenaar graaf Charles de Graimberg wist een manier te bedenken om het verval van het kasteel stop te zetten. Hij vond het kasteel als kunstwerk de mooiste ruïne van heel Europa. Het werd uiteindelijk zelfs gecertificeerd als nationaal monument.

Nu vandaag kijk je naar een in renaissance stijl opgetrokken kasteelruïne met vele decoratieve figuren en symbolen uit het verleden. Binnen is er een farmaceutisch museum, een galerij met portretten van koningen als Friedrich IV en andere heersers en daarnaast zijn er nog diverse sculpturen te bewonderen. De tuinen van Schloss Heidelberg, waaronder Hortus Palatinus, lenen zich uitstekend voor rustgevende wandelingen en prachtige uitzichten over het gebied.

Meer info over Schloss Heidelberg

Schloss Heidelberg

Loreley in St. Goarshausen

In de omgeving van één van de meest sfeervolle steden van Duitsland, bevindt zich de bekende rots Loreley. Deze meer dan honderd-dertig meter hoge rots ligt direct aan de Rijn nabij de stad Sankt Goarhausen. De voet van de rots wordt gekenmerkt door een prachtig beeld van een nimf. Volgens de legende zouden er meerdere nimfen zich hebben opgehouden rondom de Rijn. Een bleef voor altijd achter, terwijl de rest weggejaagd werd door overbevolking. Deze achtergebleven nimf kon met haar schoonheid en gouden haren de vissers betoveren, waardoor hun schepen uit koers raakten en tegen de rots uiteen vielen. Later ging een zoon van Graaf Palatinus op onderzoek uit, in de hoop haar te ontmoeten. Dit gebeurde en ook zijn lot was bezegeld. Graaf Palatinus gaf daarna als wraak de opdracht om de nimf hetzelfde lot te laten ondergaan. Zij zag de mannen echter op tijd arriveren en wierp haar halsketting in het water vergezeld door een laatste lied. Daarna namen de hoge golven haar mee en is ze voor eeuwig verdwenen. Dit deel van de Rijn staat nog altijd bekend als gevaarlijk dankzij de bijzonder sterke stroming.

Bovenaan de berg Loreley is een uitkijkpunt wat je een waanzinnig uitzicht op de wijde omgeving biedt. In het stadje St. Goarshausen bevindt zich de burch Katz, burcht Rheinfels, burcht Maus, historische stadstoren, oude vestingsmuren en het openluchttheater Loreley. Deze omgeving is tevens heel geschikt voor het maken van mooie wandelingen. St. Goarshausen is een uitstekend beginpunt voor de Rheinsteig wandeltocht.

Porta Nigra

De zwarte poort, ‘Porta Nigra’, is een monument uit de Romeinse tijd. De poort werd ergens in de tweede eeuw als ‘Porta Martis’ gebouwd en diende als militaire toegangspoort tot de stad Trier. De poort was daarmee tevens onderdeel van de stadsmuur. Hoewel Porta Nigra oorspronkelijk werd gebouwd in een lichte steenkleur, is deze in de loop van de jaren donkerder geworden. Dit resulteerde uiteindelijk in de huidige naam Porta Nigra. Omstreeks de elfde eeuw, werd de stadspoort omgebouwd tot klooster. Dit klooster ‘Simeonstift’ werd vernoemd naar de monnik Simeon. Deze heilige hield zich ergens in de elfde eeuw schuil in de Porta Nigra en leefde daar een kluizenaars bestaan. Na diens overlijden werd hij hier ook begraven. Later is er ook nog een kerk bijgekomen. Tijdens het bewind van Napoleon zijn er reconstructies uitgevoerd om het oude ontwerp weer terug te voeren. Inmiddels is Porta Nigra uitgeroepen tot hét symbool van de stad Trier en prijkt het op de lijst van Unesco’s werelderfgoederen.

Meer info over Porta Nigra

Porta Nigra

Bergpark Wilhelmshöhe

In de schitterende omgeving van Bergpark Wilhelmshöhe zijn verschillende pareltjes uit het verleden te ontdekken. Dit overwegend groene park van de stad Kassel heeft onder andere een schitterend kasteel, namelijk Schloss Wilhelmshöhe. Dit paleis werd in opdracht van landgraaf Karl von Hessen gebouwd. Voordat het ontwerp werd gemaakt reisden Karl von Hessen ruim vier maanden door Italië. Hier ontstond zijn interesse voor de mythologische figuur Hercules en zijn idee van een fontein met watervallen. Voor de realisatie haalde hij Giovanni Francesco Guerniero uit Rome naar Kassel. Onder het bewind van Wilhelm I von Hessen-Kassel werd Schloss Wilhelmshöhe en het omliggende park in de tweede helft van de achttiende eeuw in neoclassicistische stijl aangepast en hervormd. Ook werd de leeuwenburcht, de Höllenteich vijver en de tuinen in de huidige vorm aangelegd. Napoleon en diens broer Jérôme Bonaparte hebben het Bergpark en Wilhelmshöhe nog even omgedoopt tot ‘Napoleonshöhe’.

Uiteindelijk kwam het landgoed in handen van keizer Wilhelm II die het paleis verkoos tot zomerresidentie. Inmiddels is Schloss Wilhelmshöhe een museum waar je uiteenlopende historische collecties kunst, Grieks-Romeinse artefacten en schilderijen van verschillende Europese meesters kunt bewonderen. Het landgoed bestaat inmiddels uit vijf musea, drie kasteelmusea, verschillende parken, vier kastelen, een planetarium en prachtige tuinen met monumenten.

Romantische Route

De meest geliefde route van Duitsland is de ‘Romantische Strasse’. De route voert je langs middeleeuwse dorpen, sprookjesachtige kastelen zoals Neuschwanstein, prachtige natuur en indrukwekkende landschappen. De bijna vierhonderd kilometer lange route wordt duidelijk aangegeven en begint bij de in het noorden gelegen plaats Würzburg. Via plaatsen als Tauberbischofsheim, Röttingen, Dinkelsbühl, Nördlingen, Donauwörth, Friedberg en Steingaden kom je uiteindelijk bij de laatste bestemming in Füssen. Doordat de ‘Romantische route’ een voormalige handelsroute betreft, kom je eigenlijk ook de geschiedenis en bijbehorende kunst en cultuur uit deze regio tegen. Het succes van de handel vertaalt zich in de prachtige kastelen, burchten en idyllische stads- en dorpskernen die niet onopgemerkt zijn gebleven op de lijst van Unesco werelderfgoederen. Het indrukwekkende landschap met vergezichten op de Beierse Alpen maken de route helemaal compleet.

De 10 mooiste bezienswaardigheden langs de Romantische Route

Romantische Route

Rijksdaggebouw

Aan de Platz der Republiek in Berlijn prijkt het statige ‘Reichstagsgebäude’. Dit in eclectische stijl opgetrokken bouwwerk werd in het jaar 1894 voltooid. Tien jaar daarvoor werd het voormalige Raczynskpaleis van graaf Raczyński met de grond gelijk gemaakt om ruimte te maken voor het rijksdaggebouw. Tijdens de Koude Oorlog heeft het parlementsgebouw veel schade geleden. Voor enige tijd heeft er ook een Sovjet-Russische vlag op het gebouw gewapperd. Het stond destijds symbool voor de macht die zij over Duitsland hadden. Inmiddels is er van de schade niets meer te zien. De renovatie heeft een aantal ingrijpende veranderingen in gang gezet. De Britse architect Norman Foster heeft bijvoorbeeld een prachtige glazen koepeldak ontworpen, die voor de liefhebbers van dichtbij te bewonderen is. De combinatie van oude en nieuwe architectuur heeft bijzonder fraai uitgepakt.

Meer over het Rijksdaggebouw

Rijksdaggebouw

Allianz Arena

Onder de voetbalfanaten zal de Allianz Arena geen onbekende zijn. Deze arena is namelijk het thuisstadion van de voetbalclubs Bayern München en TSV 1860 München. Het ontwerp van de Allianz Arena werd gedaan door het bekende architectenbureau Herzog & Meuron. Het witte uiterlijk, wat je doet denken aan een zwemband, kan in een paar kleuren verlicht worden. Wanneer het stadion rood kleurt, dan speelt de thuisploeg Bayern München. Als TSV 1860 München speelt, dan kleurt de Allianz Arena blauw. Wanneer je graag achter de schermen wilt kijken dan is het leuk om de arena tour te boeken. In de FC Bayern Erlebniswelt kun je als bezoeker alles te weten komen over de voetbalclub Bayern München. Er zijn speciale tickets waarbij je de arena tour kunt combineren met de FC Bayern Erlebniswelt.

Schloss Sanssouci

Net even buiten Berlijn in de Duitse stad Potsdam, prijkt het sfeervolle gestalte van het bekende paleis Schloss Sanssouci. Dit in rococo stijl opgetrokken paleis werd omstreeks 1745 gebouwd als zomerresidentie van de Pruisische koning Friedrich der Grosse, zoon van Friedrich Wilhelm I. Hoewel het Sanssouci paleis betekent ‘zonder zorgen’, had koning Friedrich die wel degelijk. Tegen wil en dank werd hij door zijn vader opgeleid tot zijn opvolger en werd jij in het jaar 1740 tot koning gekroond. Vanaf die tijd moest hij leiding geven aan een militair leger. Liever wilde hij zich bezig houden met zijn honden, kunst, uitbundige feesten, literatuur en muziek. Desondanks vervulde hij zijn taak als koning met volle overgave en bleek hij bijzonder succesvol. Zijn huwelijk bleef echter zonder kinderen. Het echtpaar leefden dan ook jarenlang gescheiden van tafel en bed. Schloss Sanssouci, wat ook wel bekend staat als het ‘Versailles van Pruisen’ is tegenwoordig opengesteld voor bezoekers. Op het bijna driehonderd hectare tellende landgoed kun je onder meer paleizen als Sanssouci, Schloss Neues Palais en een aantal zomerpaleizen bezoeken. Daarnaast vind je er de ‘Freundschaftstempel’, een Chinees theehuis, een Oranjerie en de ‘Neptungrotte’. De tuinen en parken er omheen lenen zich uitstekend voor het maken van mooie wandelingen en rustmomenten. Het is verstandig om direct bij aankomst een kaartje te kopen voor een rondleiding in Schloss Sanssouci. Op drukke dagen werkt men met een tijdslot, die soms uren na aankomst pas ingaat. Schloss Sanssouci staat inmiddels geregistreerd in de lijst van Unesco’s werelderfgoederen.

Schloss Sanssouci

Het Zwarte Woud

Het Duitse deel wat bekend staat als ‘Schwarzwald’ is immens populair bij toeristen uit binnen- en buitenland. Het Zwarte Woud is dan ook het gehele jaar uitermate geschikt voor actieve vakanties, waaronder zelfs ski- en snowboard vakanties in de winter. Dit dichtbeboste bergachtige gebied in het zuidwesten van Duitsland ligt in de deelstaat Baden-Württenberg en is niet ver van de Zwitserse en Franse grens. Je kunt hier onder ander de watervallen van Triberg bezoeken, prachtige kastelen als Burg Hohenzoller, het Schwarzwalder Koekoeksklokken Museum in Furtwangen, de Dom van St. Blasien en/of bijvoorbeeld de Donaubron bij Donaueschingen. Ook wandelaars en fietsers kunnen in het Zwarte Woud bijzonder fraaie tochten afleggen. Er zijn eindeloos veel routes aangelegd, waarbij je verschillende bezienswaardigheden passeert. En ook een tocht met de kabelbaan behoort hier tot de mogelijkheden.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in het Zwarte Woud

Speicherstadt

Het meest hippe deel van Hamburg staat tegenwoordig bekend als ‘Speicherstadt’. Dit voormalige historische pakhuis district, wat onderdeel is van HafenCity, is tegenwoordig ingericht als toeristische bestemming. Speicherstadt beslaat het gebied tussen de Deichtorhallen en Baumwall. In de pakhuizen, waar vroeger voornamelijk koffie, thee, Perzische tapijten en specerijen werden opgeslagen, kun je tegenwoordig ontzettend lekker eten, winkelen en/of een museum bezoeken. Zo tref je hier het Speicherstadt Museum, het Gewürzmuseum, Museum Dialog im Dunkeln en Miniatur Wunderland. Tijdens een havenrondvaart is Speicherstadt vanaf een geheel andere kant te bewonderen. Het is namelijk niet voor niets geregistreerd in de werelderfgoedlijst van Unesco.

Meer info over Speicherstadt

Speicherstadt

Bauhaus

De Bauhaus locaties in de Duitse plaatsen Weimar en Dessau staan al enige tijd op de werelderfgoedlijst van Unesco. Tussen 1913 en 1933 werd de eerste Bauhaus school gebouwd in de plaats Weimar. De architectuur en ook het gebruik van voornamelijk materialen als glas en staal was voor die tijd revolutionair te noemen. Dankzij de inzet directeur Walter Gropius en de Nederlandse kunstenaars als Theo van Doesburg en Piet Mondriaan werd de Bauhaus universiteit een centrum voor vernieuwende ideeën, vooruitstrevende architecten en andere kunstenaars die het expressionisme naar het modernisme konden verheven. Inmiddels is het Bauhaus in de wereld van moderne architectuur een begrip. De later gebouwde Bauhaus in Dessau is eveneens een stukje vooruitstrevend architectuur. Hier werden de disciplines fotografie, reclametechnieken en onder andere tentoonstellingsproblematiek toegevoegd aan het huidige lessenpakket. Liefhebbers kunnen een rondleiding boeken, waar je met een gids op pad gaat langs historische kamers, het auditorium en voormalige studentenkamers. Ondertussen ontvang je uiteenlopende informatie en wordt er natuurlijk ook gesproken over kunst, architectuur en design.

Het eiland Rügen

In de Stille Oostzee bevindt zich het Duitse eiland Rügen. Dit schiereiland is middels een hangbrug verbonden met het vast land. Het eiland Rügen is bijzonder geliefd om de ruige krijtrotsen, de natuurgebieden, Kaap Arkona, de sfeervolle typische Duitse dorpen en de prachtige zandstranden. De meeste bezoekers van het eiland Rügen combineren het met een bezoek aan de historische Hanzestad Stralsund. Deze aan de Oostzee en aan de Strelasund gelegen stad heeft een behoorlijk indrukwekkende binnenstad waarin nog veel historische bouwwerken uit het verleden de kern sieren. Het eiland Rügen is vooral een vakantiebestemming met badplaatsen als Binz, Baabe, Sellin en Göhren. Deze bestemmingen zijn veelal voorzien van mooie stranden, luxe spa’s, uitnodigende wandeltochten, gezellige festivals en een gezellige boulevard. Het Nationaal Park Jasmund op het eiland Jasmund is eveneens onderdeel van het eiland Rügen. De krijtrotsen bij Sassnitz zijn van ver af al bewonderen.

Residentie Würzburg

Omstreeks de eerste helft van de achttiende eeuw werd Residentie Würzburg in de deelstaat Beieren gebouwd. Het in rococo stijl opgetrokken complex werd in opdracht van prins-bisschop Johann Philipp Franz von Schönborn gebouwd. In het ontwerp is het patroon van Châteu de Versailles meegenomen door de architect Balthasar Neumann. De financiering werd deels mogelijk gemaakt door drastische belastingverhoging. Mede hierdoor werd er om diens overlijden in 1724 gejuicht door de bevolking van Würzburg. Residentie Würzburg was toen nog lang niet af. De werkzaamheden werden na het overlijden voort gezet door de jongste broer, Friedrich Karl von Schönborn. Na vier-en-twintig jaar was de bouw van Residentie Würzburg eindelijk voltooid. Het interieur van het trappenhuis werd onder handen genomen door één van de belangrijkste Venetiaanse schilders, Giovanni Battista Tiepolo. Andere kunstenaars die hun aandeel hebben geleverd zijn Antonio Giuseppe Bossi, Johann Wolfgang van der Auwera, Georg Adam Guthmann en Johannes Zick. Residentie Würzburg heeft tegenwoordig de deuren geopend voor het publiek. Je kunt nu met eigen ogen een aantal schitterende keizerlijke kamers, hallen en slaapverblijven bewonderen, waar jaren lang invloedrijke persoonlijkheden hun leven leidden en hooggeplaatste gasten ontvingen. De ‘hofgarten’ werden ook grotendeels ontworpen door de Duitse architect Balthasar Neumann.

Meer info over Residentie Würzburg

Residentie Würzburg

Miniatur Wunderland

De grootste modelspoorbaan van Duitsland en misschien wel van de wereld, bevindt zich in de stad Hamburg. Miniatur Wunderland is te vinden in het stadsdeel Speicherstadt, een gebied met oude pakhuizen die nieuw leven ingeblazen zijn. Miniatur Wunderland werd bedacht door de gebroeders Frederik en Gerrit Braun en hun jongere broer Sebastian Drechsler. Er werd begonnen aan deze miniatuur wereld in het jaar 2001 en de verwachting is dat het in 2028 af is. Tijdens je bezoek kom je naast Duitsland meerder windstreken tegen als Oostenrijk, Amerika, Scandinavië, Zwitserland en Italië. En de lijst wordt alsmaar langer. Van al deze landen zie je de bezienswaardigheden in het klein. Denk hierbij aan de Zwitserse Matterhorn, Las Vegas in Amerika en het Colosseum in Rome Italië. En nog altijd wordt er hard doorgewerkt.

Meer info over Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland

Schloss Nymphenburg

Binnen de grenzen van de Duitse stad München, bevindt zich het paleis ‘Schloss Nymphenburg’. Dit slot werd omstreek 1664 gebouwd als zomerresidentie van keurvorst Ferdinant Maria van Beieren en bleef daarna lang binnen de Wittelsbachse familie. Het paleis bleef ook redelijk ongeschonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu vandaag is het vijf verdiepingen tellende paleis een bezienswaardigheid vol pracht en praal. Diverse fresco’s, waaronder de ‘Deckenfresko’ in de ‘Steinernen Saal’ is adembenemend mooi. Maar ook het interieur, de decoratie’s, de alom aanwezige kunst en daarnaast de tuinen, paviljoenen, koninklijke stallen, jachthuizen als Amalienburg, de orangerie, prachtige tuinen en galerijen bezorgen de bezoekers alles wat je bij een paleis van dit formaat mag verwachten. In Schloss Nymphenburg zijn onder andere het Marstallmuseum, Porzellanmuseum, Museum Mensch und Natur en het Erwin von Kreibig-Museum gevestigd.

Meer info over Schloss Nymphenburg

Partnachklamm

Ten zuidoosten van de Beierse plaats Garmisch-Partenkirchen kun je een prachtige waterval bezoeken. De Partnachklamm is een ruim tachtig lange waterval die naar beneden dendert in de Reintal kloof. Jaren lang werd de Partnachklamm gebruikt om er hout langs te vervoeren. Dit klusje was behoorlijk gevaarlijk door de sterke stroming. Via een speciaal wandelpad kun je heel dicht bij de Partnachklamm komen en voel je de energie van dit natuurfenomeen afspat. De wandeling duurt niet langer dan een half uur. Daarnaast zijn er ook langere wandelingen te volgen, waarbij je een verblijf van koning Lodewijk II kunt bezichtigen. Sinds 1912 is de Partnachklamm geregistreerd als natuurmonument. In de winter is de waterval vaak bevroren wat deze plek een magisch uiterlijk geeft.

Meer info over de Partnachklamm

Partnachklamm

Autostadt

Direct in de nabije omgeving van de Volkswagen fabriek in Wolfsburg is een topattractie van Duitsland te bezoeken. In Autostadt kun je namelijk alles rondom auto’s ontdekken. Het idee van deze attractie ontstond in 1994. De insteek was het tentoonstellen van Volkswagen modellen, het informeren over het ontwerp proces en een combinatie met de Expo 2000 in Hannover. Kosten noch moeite werden bespaard gebleven en er ontstond een modern complex met zo’n acht paviljoenen. Deze paviljoenen zijn ingericht als museum en onderverdeeld in zo’n zestig verschillende fabrikanten waaronder Volkswagen, Bentley, Škoda, Lamborghini, Audi, Seat en Porsche. Regelmatig worden er uiteenlopende workshops, evenementen en festivals georganiseerd en kun je er een vorkje prikken in het restaurant. Er bestaat ook mogelijkheden om zelf achter het stuur te kruipen en een parcours af te leggen.

Meer info over Autostadt

CentrO

Echte shopaholics kunnen het beamen. In Duitsland kun je heerlijk winkelen. De meeste steden zijn uitgerust met uitbundige winkelstraten, sfeervolle boetieks en hyper moderne winkelcentra. In Oberhausen kun je naar hartenlust winkelen in één van de grootste winkelcentra van het land, namelijk CentrO. Behalve een enorm aanbod van winkels, heb je hier ook vele restaurants, een bioscoop en worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. Tijdens de maanden november en december is er bijvoorbeeld een hele gezellige kerkmarkt rondom CentrO te bezoeken. In de nabije omgeving zijn ook nog bezienswaardigheden te ontdekken als Aqua Park Oberhausen zwemparadijs, Legoland Discovery Center, de Köning Pilsener Arena, het Sea Life Aquarium, Stage Metronom Theater en Gasometer Oberhausen.

Meer info over CentrO

Königssee

Een rondvaart op de Duitse Königssee mag eigenlijk tijdens je trip in Duitsland niet ontbreken. Dit prachtige deel in het zuidoosten van Beieren trekt dan ook jaarlijks duizenden toeristen aan. Vanuit het dorpje Schonau-Königssee kun je het bijna acht kilometer lange meer onderzoeken. Het uitzicht met de omliggende bergen doet niet onder voor uitzichten zoals je die in Oostenrijk of West Canada kunt vinden. Langs de oevers tref je bezienswaardigheden als de bedevaartskerk Sint-Bartholomä, plaatsen als Salet met de Röthbach waterval en schitterende bergen.

De Königssee is tevens onderdeel van het Nationaal Park Berchtesgaden. Rondom de Königssee zijn uitermate indrukwekkende wandelingen te volgen. Meerdaagse wandelingen zijn ook mogelijk. Je slaapt dan onderweg in hutten.

Meer info over de Königssee

Königssee