Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Duitsland op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Uitgebreide reisinformatie over Duitsland vind je terug op de veelal Duitstalige Duitsland sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Duitsland of één van de vakantiebestemmingen in Duitsland kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Duitse milieusticker nodig?

Alarmnummer

In geval van nood bel je net als bij ons het gratis noodnummer 112.

Douane & documenten

Duitsland is een land dat gelegen is in de Europese Unie. Het behoort ook tot de zogenaamde Schengenlanden. Dat betekent dat er sprake is van vrij verkeer en goederen. Om naar Duitsland te reizen heb je dus officieel geen paspoort nodig. Wel zul je een identificatiemiddel (ID-kaart of paspoort) nodig hebben om te vliegen naar Duitsland. Ook kan er door hotels om identificatie gevraagd worden. Officieel kent Duitsland wel een identificatieplicht, echter ben je weer niet verplicht om een identiteitsbewijs bij je te dragen.

Douane & documenten

Drinkwater

Wie van lekker water houdt die boft over het algemeen in Duitsland. Hier is het water over het algemeen van uitstekende kwaliteit. Net als in Nederland is de smaak ook vrij neutraal en is de samenstelling goed om het leidingwater als drinkwater te gebruiken.

Elektriciteit

Wie met Nederlandse apparatuur naar Duitsland reist heeft geen wereldstekker of adapter nodig. In Duitsland heeft men net als bij ons 220-230 volt wisselstroom bij 50 Hz. Men gebruikt dezelfde stekkers als in Nederland.

Feestdagen

Duitsland kent een aantal officiële feestdagen waarbij de winkels, overheidsinstanties en banken over het algemeen gesloten zijn. Ook zijn tijdens de meeste feestdagen veel musea gesloten. Sommige musea sluiten hun deuren tijdens alle feestdagen. Daarnaast kent Duitsland een groot aantal lokale evenementen en feesten die invloed kunnen hebben op het openbare leven zoals het verkeer.

Een overzicht van de Duitse feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
3 oktober – Dag van de Duitse Eenheid
25 en 26 december – Kerstmis (Weihnachten)
variabel – Pasen
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren

Feestdagen

Fooien

In Duitsland zijn fooien niet ‘verplicht’. Toch merk je dat mensen die werkzaam zijn in het toerisme, in de horeca en als taxichauffeur steeds vaker rekenen op een fooi. Bij het afrekenen bij een restaurant met creditcard wordt er niet zelden gevraagd of ze er nog ‘Trinkgeld’ bij op mogen tellen. Ook gidsen van rondvaarten en andere stadstochten melden beleefd maar duidelijk dat er demogelijkheid bestaat om een fooi te geven als je blij bent met de geboden dienst. Je merkt dat het overgrote deel van de mensen daar dan ook gehoor aan geeft. Bij taxichauffeurs rond je af naar boven en voor de mensen die je hotelkamer schoonmaken laat je 1 tot 2 euro per dag achter in de kamer, bij voorkeur op het hoofdkussen zoals men weet dat het voor hen bedoeld is.

Geld

De tijden van de D-mark zijn al lang voorbij in Duitsland. Daarom betaal je in Duitsland sinds 1-1-2002 met de euro. Als Nederlander of Belg hoef je dus geen geld te wisselen voor een bezoek aan Hamburg. Met de pinpas betalen kan in vrij veel winkels en wie contant geld nodig heeft die kan terecht bij een vrij groot aantal geldautomaten in de stad. Wie met creditcard wil betalen die kan dat op vrij veel plekken. Hotels vragen vaak ook een creditcard als garantie voor eventuele extra uitgaven tijdens uw verblijf.

Opvallend is dat je in Duitsland, als één van de weinige landen in Europa, naast de prijs in euro’s soms ook nog wel een indicatie ziet staan wat het betreffende artikel in marken gekost zou hebben. Dit is vooral voor oudere Duitsers die de D-mark nog meegemaakt hebben en niet het gevoel willen hebben dat ze door de euro een oor aangenaaid wordt.

Geld

Internet

Wie een mobiele telefoon heeft die kan uitstekend via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Omdat dit ten koste gaat van je internetbundel kiezen veel mensen ervoor om gebruik te maken van wifi waar dat mogelijk is. Je kunt in Duitsland op vrij veel plekken gratis gebruik maken van internet via wifi, zoals bijvoorbeeld op verschillende luchthavens. Ook bieden hotels, bars en restaurants vaak gratis wifi aan hun gasten aan. Meestal moet je wel even om het wachtwoord vragen. Sommige steden hebben een openbaar wifi-netwerk door middel van een groot aantal hotspots die door de gemeente zelf aangeboden worden. Vaak zit er wel een limiet aan het gebruik. Dit om te voorkomen dat locals deze netwerken gebruiken als permanent netwerk.

Milieusticker

Als je met de auto naar Duitsland reist dan is er een redelijke kans dat je een milieusticker nodig hebt. Zo’n sticker is kentekengebonden en is verplicht in tientallen Duitse steden. Als je een zone inrijdt waar een milieusticker verplicht is en jouw auto is niet voorzien van een correcte milieusticker dan loop je grote kans om hiervoor beboet te worden. Je kunt verschillende sites jouw milieusticker voor Duitsland aanschaffen. Bestel je milieusticker snel en veilig online via Milieusticker.shop.

Duitse milieusticker nodig?

Roken

Duitsland heeft een vrij streng rookbeleid dat grotendeels overeenkomt met het Nederlandse rookbeleid. Binnen roken kan daardoor vrijwel nergens meer.

Taal

Duits is de officiële taal en spreektaal in Duitsland. In grote steden en op toeristische bestemmingen zijn er vaak wel redelijk wat mensen die ook Engels spreken, vooral als ze werkzaam zijn in de horeca of het toerisme. Dat is wel handig voor wie niet zo goed uit zijn/haar woorden komt in het Duits.

Tickets en excursies regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Duitsland bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Duitsland.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Duitsland
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Duitsland via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Duitsland via Tiqets

Tijdsverschil

Duitsland ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België en kent ook wintertijd/zomertijd op dezelfde data als bij ons. Dat betekent dat er geen tijdsverschil is tussen Duitsland en Nederland of België.

Veiligheid

Duitsland is net zo veilig of onveilig als Nederland. Dat betekent dat je een grotere kans hebt om slachtoffer te worden van diefstal of een ander misdrijf naarmate je in grotere steden of op toeristische plekken komt en dat er ook in Duitsland een terreurdreiging is die overeenkomt met die bij ons. Pas daarom op op plekken waar je kwetsbaar bent en zorg ervoor dat je voor dieven geen gemakkelijke en/of aantrekkelijke prooi bent. Berg waardevolle spullen en geld veilig op of maak ze lastig bereikbaar. Let op in grote steden. Daar zijn vaak wel wat wijken en straten die vooral in de avonduren minder veilig kunnen zijn.

Heb je een kleurtje? Wees je er dan op bedacht dat met name in grote steden en in het voormalige Oost-Duitsland ook in kleinere steden discriminatie door wildvreemden voor kan komen. In enkele gevallen is er ook sprake van geweld met een racistische achtergrond. Extreemrechts geweld is vooral gericht aan asielzoekers, moslims en joden. Als toerist kun je echter ook ‘de verkeerde tegenkomen’.

Veiligheid