Steden in Duitsland

Onder de mensen die een vakantie in Duitsland vieren zijn de stedentrips erg populair. Duitsland telt bijvoorbeeld maar liefst vijftien steden die ten minste een half miljoen inwoners hebben en die eigenlijk stuk voor stuk leuke stedentripbestemmingen zijn. De grote topper is hoofdstad Berlijn natuurlijk, maar ook net over de Nederlands-Duitse grens zijn er een paar steden die enorm in trek zijn zoals Keulen en Düsseldorf.

Op deze pagina hebben we informatie staan over een aantal populaire Duitse steden.
Hamburg

De Noord Duitse havenstad Hamburg is één van de belangrijkste steden van Duitsland. De stad is na Berlijn de grootste stad van het Land. De stad ligt in zijn eigen deelstaat. In de stad zelf wonen ruim 1,8 miljoen inwoners en de directe regio wonen meer dan 5.000.000 mensen. Behalve dat Hamburg de belangrijkste havenstad van Duitsland is het ook een stad die zeker de moeite van een bezoek waard is. Zo is deze stad een belangrijke plaats geweest voor ‘The Beatles’. Voordat de wereldberoemde groep uit Liverpool definitief doorbrak, traden zij veel op in Hamburg. Zij traden veelvoudig op in de Reeperbahn in Hamburg. Deze 930 meter lange straat was toen vooral bekend als prostitutiegebied en uitgaansgelegenheid waar veel bars en clubs gevestigd waren. De naam Reeperbahn komt van de touwslagers (Reepschlägern) die in deze wijk touwen maakten voor de grote schepen die de Hamburgse haven aandeden. Nog altijd is de Reeperbahn een locatie die leuk is om te bezoeken, naast dat Beatlesliefhebbers hier graag komen zijn er nog altijd veel discotheken en clubs waarmee het nog altijd een populaire uitgaansgelegenheid is. Naast deze plek uit de recente geschiedenis is Hamburg een leuke stad om te bezoeken. Er is fraaie architectuur, zoals een de kerktorens die in de meeste gevallen nog altijd de skyline van de binnenstad bepalen. Verder is er maar weinig hoogbouw.

Hamburg staat bekend om de vele gebouwen die zijn opgetrokken uit baksteen. Een bouwstijl die ook wel bekend staat om als baksteengotiek. Ook de vele kenmerkende pakhuizen bestaan uit dit materiaal.

Naast de klassiekere gebouwen zijn er ook een aantal mooie objecten van moderne architectuur. De Elbphilharmonie is hiervan een mooi voorbeeld. Deze concertzaal opende haar deuren op 6 november 2016. Ondanks dat het een nieuw gebouw is, werd het pakhuis van een oude cacao-opslag gebruikt als basis van het nieuwe bouwwerk. Vooral de glaselementen en de vorm daarvan zijn kenmerkend voor dit object. De binnenzijde van het gebouw herbergt een aantal zalen, waarvan de grootste een publiek van 2150 personen kan herbergen. Daarnaast zijn er nog ruimten met een variërend publiek van 170 en 550 zitplaatsen. Naast de Elbphilharmonie en de Reeperbahn is er nog veel meer te doen en te bewonderen in Hamburg. Zo zijn er een groot aantal musea, theaters en andere architectonische hoogstandjes.

Meer info over Hamburg

Hamburg

Leipzig

De stad Leipzig was ten tijde van de DDR de tweede stad van Oost-Duitsland. Het is ook in deze stad waar het grote verzet tegen de communisten begon. In 1989 werden de eerste grote demonstraties hier gehouden. Dit was het begin van de val van de muur. Ook naast het boeiende recente verleden heeft Leipzig een nog veel langere geschiedenis. Zo werd in 1813 hier Napoleon verslagen en tijdens tweede wereldoorlog leefden er maar liefst 750.000 mensen in de stad. Dit had te maken met de industriële importantie van de stad. Tegenwoordig is het aantal inwoners gedaald tot ongeveer 500.000 (2013). Naast de roerige geschiedenis heeft Leipzig ook tal van interessante bezienswaardigheden. Zo is de opera van Leipzig gekend. Ook dit gebouw heeft een geschiedenis. Het eerste operagebouw werd in 1943 kapotgebombardeerd. Het huidige operagebouw dateert uit 1960 en is daarmee een typisch voorbeeld van de bouwstijl die ten tijde van de DDR werd gebezigd. Andere bezienswaardigheden zijn het oorlogsmonument Völkerschlachtdenkmal, de Thomaskirche, de Nikolaikirche, de Zoo van Leipzig met een wereldberoemde primatenafdeling en het DHFK (Deutsche Hochschule für Körperkultur und Sport).

Natuurlijk heeft de stad met zoveel historie ook een aantal interessante musea. Zo zijn hier het Stadsgeschiedkundig Museum Leipzig, het muziekinstrumentenmuseum, het Grassimuseum, het Bach-museum en het Duits Boekdrukkunstmuseum. Naast de musea en bezienswaardigheden verwelkomt Leipzig ook jaarlijks vele liefhebbers van Gothic die dan het Wave-Gotik-Treffen bijwonen. Een festival dat in totaal vier dagen duurt en zich vooral richt op de genres gothic, new wave, electro, industrial en mediëval.

Münster

De stad Münster heeft zijn naam te danken aan het Latijnse woord monasterium, dat klooster betekent en refereert naar de oprichting van het bisdom Münster in 793 door Karel de Grote. Dit geeft al aan dat deze stad een lange geschiedenis heeft. Vooral in de eerste eeuwen werd de stad vaak getroffen door grote branden en ook de pest heeft in deze stad zijn slachtoffers gemaakt. Ook is Münster een belangrijke stad voor de Nederlandse geschiedenis. Het was hier dat op 15 mei 1648 de vrede van Münster werd getekend waarmee een einde kwam aan de Tachtigjarige Oorlog.
Ook is deze plaats een echte universiteitsstad. Zo zijn hier de Westfälische Wilhelms-Universität die is opgericht in 1780. Ook is er de Kunstakademie Münster en de Fachhochschule Münster die ervoor zorgen dat deze stad een echte studentenstad is.

Het aantal bezienswaardigheden in Münster is door de lange geschiedenis zeker interessant. Zo zijn er onder meer het laatgotische stadhuis uit de 14de eeuw (waar de vrede van Münster werd getekend), de Lambertikerk, de Sint-Paulusdom, de Sint-Clemenskerk en de Sint-Ludgeruskerk.
Ook zijn er een aantal interessante musea zoals het Archäologisches Museum Münster, het Kunstmuseum Pablo Picasso Münster, Orgelmuseum Fleiter en het Stadtmuseum Münster.
Ook is er een dierentuin, de Allwetterzoo Münster waar ook nog het Westfälisches Pferdemuseum Münster is ondergebracht.

Meer info over Münster

Potsdam

In de agglomeratie van Berlijn ligt de hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg. Ook Potsdam heeft zoals vele Duitse steden een lange geschiedenis. Deze stad werd waarschijnlijk al opgericht in de tiende eeuw. Lange tijd was het een klein dorpje. In 1345 kreeg het stadsrechten en het was uiteindelijk keurvorst Frederik Willem die de stad in 1660 tot zijn zomerresidentie maakte. Zeker de wat recentere geschiedenis heeft een grote invloed gehad op Potsdam. Na de tweede wereldoorlog viel de stad onder het bestuur van de DDR. Dit bewind wilde zoveel mogelijk de sporen wissen die aan het verleden deden herinneren. Vele monumentale gebouwen werden daarom afgebroken. Ook was het in de DDR-periode dat de Berlijnse Muur werd gebouwd waardoor Potsdam werd geïsoleerd van West-Berlijn.

Ondanks dat er veel monumenten en gebouwen zijn vernietigd heeft de stad toch nog tal van bezienswaardigheden te bieden aan haar bezoekers. Zo is er het Park Sanssouci met daarin Slot Sanssouci van Frederik de Grote. Ook vind je hier het Orangeriepaleis, het Neues Palais en het Charlottenhof. Dit zijn slechts een aantal van de bezienswaardigheden in dit park.
Naast Park Sanssouci zijn er ook nog een aantal andere bezienswaardigheden in de stad. Het zijn er best wel veel. Zo heb je De stadspoorten Brandenburger Tor en het Holländisches Viertel waar je typische Nederlandse gevels tegenkomt. Het was de uit Amsterdam afkomstige architect Jan Bouman die deze wijk heeft ontworpen en laten bouwen.

Meer info over Potsdam

Potsdam

Winterberg

Veel Nederlanders die in de winter een dagje willen skiën trekken naar Winterberg. Deze plaats ligt relatief dichtbij Nederland waardoor het mogelijk is om na een autorit van een paar uur de latten onder te binden. De stad zelf is met 12.720 inwoners (2011) niet groot. Het staat dan ook vooral bekend als wintersportgebied met veel langlaufroutes, maar ook alpine pistes, bob- en rodelbanen en skischansen.

Naast dat de winterperiode belangrijk is voor Winterberg, geldt dit ook voor de zomerperiode. Er is een klimpark, een zomerrodelbaan en een panoramabrug. In de zomer zijn het vooral liefhebbers van wandelen en mountainbiken die de stad aandoen. Winterberg en de directe omgeving hebben dan ook vele kilometers aan wandelroutes. Voor mountainbikers zijn er verschillende parcours waar zowel de beginnende als de gevorderde mountainbikers veel plezier kunnen beleven. Het mag duidelijk zijn dat Winterberg vooral een locatie is voor bezoekers die graag een actief verblijf hebben. Het stadje zelf heeft veel hotels, campings en horeca om het de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken. Heel veel oude bezienswaardigheden zijn er niet te vinden. Er is wel een oude plaquette te vinden waarop wordt gerefereerd naar de heksenprocessen.

Meer info over Winterberg

Winterberg

Bremen

Bremen is een oude Hanzestad die te vinden is in het Noorden van Duitsland. Al eeuwen is Bremen een belangrijke havenstad. De stad is gesitueerd aan de rivier de Wezer die van het noorden naar het zuiden van Duitsland loopt. Verschillende bronnen in Zuid-Duitsland komen samen om uit te monden in de Noordzee. Daarmee is Bremen een belangrijke handelshaven voor zowel het Duitse achterland als voor de vele havens die bereikbaar zijn via de Noordzee. De stad kent door haar gunstige ligging ook een lange geschiedenis. De eerste vermeldingen van Bremen dateren uit 782, vijf jaar voordat Karel de Grote er een Bisdom stichtte.

Veel bezienswaardigheden zijn verloren gegaan in de Tweede Wereldoorlog. Bremen was tijdens deze oorlog uiteraard een belangrijke haven waardoor de stad het zwaar te verduren kreeg. Toch zijn er nog een aantal bezienswaardigheden te bewonderen. Zo is er de dom van Bremen en het Rolandstandbeeld van Bremen dat op zijn 600ste verjaardag een vermelding kreeg op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De naam Bremen is onlosmakelijk verbonden met het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten. Dit sprookje werd opgetekend door de gebroeders Grim. Er zijn een aantal plaatsen in de stad waar wordt gerefereerd naar dit sprookje. Zo is er een standbeeld met de belangrijke karakters uit het sprookje.

De stad heeft een aantal musea. De bekendste zijn Kunsthalle Bremen, Neues Museum Weserburg Bremen, het Paula Modersohn-Becker Museum, het Focke-Museum, Schloss Schönebeck, het Hafenmuseum, het Überseemuseum en het Universum Science Center. Samen met de geschiedenis en enkele bezienswaardigheden maken deze musea van Bremen een leuke stad om eens te bezoeken.
Jaarlijks is er ook Bremer Freimarkt dat al sinds 1035 plaats heeft. Dit volksfeest vindt plaats in tweede helft van oktober en trekt jaarlijks vier miljoen bezoekers.

Bremen

Trier

Aan de oevers van de Moezel ligt de kreisvrije stad Trier. Trier ligt in het Westen van Duitsland nabij de grens met Luxemburg. Dit is gelijk ook de reden waarom de stad populair is onder Luxemburgse studenten. De geschiedenis van de stad begint eigenlijk al lang voordat de stad hier een feit was. Al duizenden jaren voor Christus waren er mensen die zich vestigden aan de oevers van de Moezel. Zo ook in het gebied dat later Trier zou heten. De eerste echte nederzetting werd hier in de tijd van de Romeinen gebouwd. Nabij het Keltische heiligdom Treviren werd Augusta Treverorum gesticht. In de derde eeuw werd de stad verheven tot Romeinse keizerlijke residentie verheven. Binnen de Romeinse gemeenschap werd de stad “Roma Secunda” genoemd. Vrij vertaald was dit ‘tweede Rome’.

Hiermee is Trier al heel lang een belangrijke stad. Ook in de vroege middeleeuwen bleef dit en door de eeuwen heen werd de stad weleens veroverd door nieuwe machthebbers. Ook deze stad heeft te lijden gehad onder Wereldoorlog Twee. Grote delen van de stad werden verwoest, maar na de oorlog weer hersteld. Deze historische stad heeft tal van bezienswaardigheden. Zo is er een amfitheater uit het jaar honderd. Ook de Porta Nigra, de zwarte poort dateert nog uit de Romeinse tijd. Er zijn een aantal kerkgebouwen zoals de Basilica van Constantijn, de St. Petersdom, Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Abdij Sint Matthias.

De stad heeft ook een traditie van een aantal ambachten die je kunt leren kennen. Zo kun je er kennis maken met moezelwijnen, tabaksindustrie, keramiek- en textielindustrie.
Trier is een populaire universiteitsstad, maar de universiteit zelf is nog niet zo oud en dateert uit 1975. Het theologisch college kent daarentegen een veel langere geschiedenis.

Meer info over Trier

Trier

Würzburg

De stad Würzburg ligt aan de rivier de Main en is hoofdstad van Regierungsbezirk Neder-Franken. De geschiedenis van Würzburg begint zoals vele Duitse steden in de achtste eeuw. Würzburg is een oude bisschopsstad dat voor het eerst wordt genoemd in oorkonden uit 704. Het Bisdom Würzburg dateert uit 742 en werd gesticht door Bonifatius. Deze kennen wij ook als de man die in Dokkum zijn dood vond. Verschillende perioden uit de geschiedenis hebben ook hun invloed gehad op de verschillende bouwwerken die in de stad te vinden zijn. Zo is er een Dom. De universiteit werd al in 1402 gesticht door Johan I van Egloffstein. De Tweede Wereldoorlog heeft ook deze stad op een beproeving gesteld. Op 16 maart 1945 kwamen 5000 mensen om het leven tijdens een bombardement van de geallieerden. Maar liefst negentig procent van de binnenstad werd vernietigd. De wederopbouw werd voltooid in tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

De vesting Mariënberg en de daar bijgelegen oude brug over de Main zijn zeker de moeite van een bezichtiging waard, evenals de residentie van Würzburg. Ook zijn er een aantal musea waarvan het Museum im Kulturspeicher gekend staat om een goede collectie hedendaagse kunst. Bovendien is het museum ondergebracht in een oud graanpakhuis dat is verbouwd en gecombineerd hedendaagse architecturale elementen waardoor ook het gebouw zeer mooi is geworden.

Frankfurt am Main

In Duitsland zijn er twee steden met de naam Frankfurt. Dat zijn deze stad Frankfurt am Main en in Oost-Duitsland Frankfurt am Oder. Deze toevoeging is dus wel handig. Zeker in een tijdperk waarin we een bestemming ingeven in onze gps-navigatie. Je zou toch niet willen dat naar het verkeerde Frankfurt rijdt. Deze stad is een belangrijke stad in Duitsland. Zeker de luchthaven is een belangrijke mainport binnen Europa wat betreft pakketten en post. Ook het station van Frankfurt is een belangrijk station waar vele sporen van en naar nationale en internationale bestemmingen aankomen en vertrekken.

De Frankfurter Messe is één van de grootste beurgebouwen van de wereld. Jaarlijks worden hier zo’n vijftig beurzen georganiseerd waarvan de Frankfurter Buchmesse de bekendste is. Deze boekenbeurs bestaat al 500 jaar en tegenwoordig zijn er 7.000 exploitanten aanwezig op de beurs waarmee het de grootste boekenbeurs ter wereld is. De oorsprong van deze beurs ligt bij het feit dat Johannes Gutenberg zich vestigde in deze regio. Lang stond hij bekend als uitvinder van de boekdrukkunst.
De stad zelf heeft een indrukwekkende skyline van moderne architectuur, maar ook een grootse Middeleeuwse Altstad. Lang was dit de grootste stad van Duitsland en er zijn dan ook vele monumentale gebouwen te bewonderen. Zo zijn er de Dom van Frankfurt en vele andere kerkgebouwen, een prachtige oude opera en statige vakwerkhuizen die het straatbeeld sieren.

Naast de vele bezienswaardigheden zijn er ook tal van goede musea in de stad te bezoeken. De meeste van deze musea zijn te vinden aan de Museumsufer (museumoever). Het aanbod musea is erg groot. Klassieke kunst, hedendaagse kunst, maar ook musea die je veel vertellen over de verschillende culturele invloeden die hier hun sporen hebben nagelaten maken van Frankfurt een fantastische museumstad.

Meer info over Frankfurt

Frankfurt am Main

München

In het zuiden van Duitsland, in de deelstaat Beieren, ligt de stad München. Tevens is de hoofdstad van deze deelstaat één van de belangrijkste culturele en economische centra van Duitsland. De stad werd in 1158 gesticht door Hendrik de Leeuw. Oorspronkelijk was het een handelspost bij het nabij gelegen klooster Münichen. Dit is dan ook de naamgever aan de stad. Vooral de periode van het interbellum is voor deze stad een belangrijk tijdperk geweest. Het was hier waar de opmars van de populariteit van Hitler begon. De beroemde ‘bierputsch’ vond hier plaats. En in de Tweede Wereldoorlog vestigde de NSDAP hier zijn hoofdkwartier. Nog altijd zijn er in de stad gebouwen te vinden die refereren naar de Naziperiode.

Ook hier werd een groot deel van de stad verwoest door bombardementen. Het oude stadscentrum is weer heropgebouwd. Een ander belangrijk moment voor München zijn de Olympische Spelen van 1972 die werden overschaduwd door terreur. Ook maakte Marko van Basten hier het bevrijdende doelpunt tegen de Duitsers tijdens het EK-voetbal van 1988. De belangrijkste kerk is de Frauenkirche (Onze-Lieve-Vrouwekerk). Deze prachtige kathedraal werd 1494 officieel ingewijd. De bouw begon in 1468 en de kathedraal verving een kerk uit de twaalfde eeuw die op dezelfde locatie stand. Andere kerkgebouwen zijn de Asamkerk, de Theatinerkirche en de Sint Michaelskerk. Ook het stadhuis van München, Residentie van München en de Bayerische Staatskanzlei zijn bekende bezienswaardigheden.

De culturele importantie zien we ook terug in het ruime aanbod van musea. Verschillende musea bieden een breed palet aan cultureel geïnteresseerden en de binnen deze doelgroep verschillende subcategorieën. Je kunt hierbij denken aan kunststromingen, maar ook het BMW-museum en het Rockmuseum.

Meer info over München

Dortmund

In het Ruhrgebied ligt de stad Dortmund. Deze stad is belangrijk spoorwegknooppunt. De eerste vermeldingen van de stad dateren uit 880. Oorspronkelijk heette de stad Vicus en kreeg het in het 1226 de titel rijksstad. Een belangrijke bepalend bouwwerk voor Dortmund is de televisietoren Florianturm. Deze antenne werd in 1959 gebouwd en is met zijn hoogte van 209 meter niet te missen. Leuk is dat je de toren kunt bezoeken en op het 142 meter hoge carrouselrestaurant een hapje kunt eten terwijl je geniet van een prachtig uitzicht.

Dortmund is voor een groot deel verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel historische gebouwen zijn er in het centrum dan ook niet meer te vinden. Toch is het centrum leuk en hebben de gebouwen die daarna gerealiseerd een nieuwe invulling gegeven.
Sinds enkele jaren is er ook een concertgebouw in Dortmund dat bekend staat om zijn uitstekende akoestiek.

Er zijn een aantal goede musea in Dortmund. De bekendste musea zijn het Brauereimuseum Dortmund, de DASA – Arbeitswelt Ausstellung, het Deutsches Fußballmuseum, het LWL-Industriemuseum – Westfälisches Landesmuseum für Industriekultur, Museum Ostwall, het museum für Kunst en Kulturgeschichte, Museum Adlerturm en het museum für Naturkunde.

Dresden

Dat er bij oorlog geen winnaars zijn, is bij Dresden duidelijk. Deze stad in Oost-Duitsland was een fantastische oude historische stad met tal van mooie gebouwen. Dit tot een groot bombardement op 13 en 14 februari 1945 daar verandering in bracht. Praktisch de gehele oude binnenstad werd van de kaart geveegd. Ruim 25.000 mensen verloren het leven tijdens deze bombardementen. De DDR-autoriteten besloten om Dresden op te bouwen als een communistische stad. Na de Duitse hereniging werd de Frauenkirche alsnog in haar oorspronkelijke glorie hersteld. Tijdens de DDR-overheersing bleven alleen de ruïnes van deze kerk staan als aandenken aan het bombardement. Ook andere delen van de stad werden weer meer historisch ingericht. Met deze geschiedenis is Dresden een enorm interessante plaats om te bezoeken. Zo is de Frauenkirche sinds 2005 weer geheel in haar oude glorie te bewonderen. Andere interessante bezienswaardigheden zijn de Kathedrale Sankt Trinitatis, de Dreikönigskirche, het Residenzschloss, Taschenbergpalais en Zwinger.

Ook in deze stad zijn veel musea te vinden. Staatliche Kunstsammlungen Dresden is daarvan de bekendste met een grote collectie oude meesters, maar ook sculpturen en verschillende instrumenten. De technische universiteit van Dresden herbergt de Botanischer Garten die ook zeer de moeite van het bezoeken waard is.

Meer info over Dresden

Dresden

Oberhausen

Deze stad is nog relatief jong. Ze werd gesticht 1862. Dit mede door toenemende bevolking in het industrierijke Ruhrgebied. Tegenwoordig heeft de stad bij 210.000 inwoners (mei 2011).
Een hele lange geschiedenis heeft deze stad dus niet. Toch is het een leuke stad om eens te bezoeken. Zeker het industriële karakter maakt van Oberhausen een unieke stad. Een voorbeeld van het industrieel erfgoed is de Gasometer, een cilindervorming gebouw waar vroeger gas werd in opgeslagen. Deze voormalige gastoren is te bezoeken en te beklimmen. Bovenop dit object heb je een prachtig uitzicht op het Kasteel van Oberhausen. Dit kasteel zelf is ook zeer de moeite van een bezoek waard. Dit slot is één van oudste gebouwen die hier te vinden zijn. Bovendien zit het slot de ‘Ludwig Gallerie’ die een befaamde collectie hedendaagse kunst herbergt. Ook de tuinen rond het slot zijn erg mooi.

Een andere belangrijke plek in Oberhausen is het ‘Neue Mitte Oberhausen’ dat gebouwd is in een oud industriegebied. Het grote aantrekkingspunt van het nieuwe midden is het enorme winkelcentrum CentrO. Naast dat hier ruim 220 winkels zijn, zijn er ook een aantal toeristische trekpleisters. Bijvoorbeeld het SeaLife Aquarium en het Legoland Discovery Center.

Meer info over Oberhausen

Oberhausen

Heidelberg

De stad Heidelberg is gesitueerd in het noorden van de deelstaat Baden-Württemberg. De stad telt ongeveer 152.000 inwoners (2014) en wordt voor het eerst in documentatie vermeld in het jaar 1196. Het belangrijkste moment uit de geschiedenis van Heidelberg is de oprichting van de Ruprecht-Karls-Universität op 23 oktober 1385. Daarmee is dit ook meteen de oudste universiteit van Duitsland. Tevens was de stichting van deze universiteit belangrijkste bijdrage aan de ontwikkeling van Heidelberg door de eeuwen heen. Lange tijd werd er hier in vier faculteiten onderwezen. Pas sinds 1890 is natuurwetenschappen daarbij gekomen. De vier andere richtingen waren geneeskunde, theologie, rechten en filosofie. Tegenwoordig zijn er meer faculteiten; theologie, rechten, filosofie, nieuwe filologie, economische en sociale wetenschappen, cultuurwetenschappen, wiskunde en informatica, fysica en astronomie, chemie en geologie, biologie en geneeskunde. Toch is de universiteit waarschijnlijk niet de reden waarom Heidelberg eventueel bekend is. Behalve dat de stad fraai en authentiek aandoet en veel mooie oude gebouwen heeft, is vooral Schloss Heidelberg de grote trekpleister. De ruïnes van het kasteel kijken uit over de plaats vanaf een helling tegenover de stad. Het slot doet sprookjesachtig aan en is, ondanks dat het in verval is, nog altijd zeer aantrekkelijk.

Heidelberg

Essen

In het Ruhrgebied zijn een aantal belangrijke steden waar Essen ook toe behoort. De stad telt ruim 570.000 inwoners (2011) en is ontstaan in 845. Eeuwenlang bleef het een niet veelzeggend plaatsje tot het Ruhrgebied zich ontwikkelde en daarmee ook een impuls gaf voor Essen om mee te groeien.

In de oorlog is deze stad platgegooid door bommenwerpers waardoor het een historisch centrum ontbreekt. Toch zijn er een aantal trekpleisters te vinden. Een van de bekendste is de oude kolenmijn die op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. Dit heeft de mijn te danken aan de unieke Bauhaus-architectuur die hier gebruikt is. De stad heeft verschillende muziektheaters en musea. Er is in Essen een groot beursgebouw die onder andere jaarlijks de grootste gezelschapspellenbeurs ter wereld herbergt. Spiel wordt jaarlijks in de Duitse herfstvakantie georganiseerd en is een must voor de liefhebbers van gezelschapspellen. Er is veel kunst in openbare ruimten. Zo heeft het Grugapark veel sculpturen van bekende beeldhouwers waaronder Rodin en veel Duitse sculpturisten. Het Sculpturenensemble Moltkeplatz Essen heeft veel beelden op en rond haar locatie. Bij de kolenmijn is een boeiend sculpturenpark te vinden.

Osnabrück

In de deelstaat Nedersaksen ligt de stad Osnabrück. Deze stad wordt voor het eerst genoemd in 780 wanneer het rooms-katholieke bisschopszetel krijgt. Het was het eerste Saksische bisdom dat werd gesticht door Karel de Grote. Waar het in het begin alleen een bisschopskerk was ontwikkelde zich er rondom een nederzetting die in 1147 de naam stad kreeg. Een kleine 100 jaar later werd het 1246 de Ladberger Marktbund opgericht tussen de nabijgelegen steden Münster, Minden en Herford. Dit was een voorloper van de Westfaalse Stedenbond die later in de veertiende eeuw op zou gaan in het Hanze-verbond.

Ook deze stad draagt de littekens van de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel van het historische centrum van de stad werd verwoest. Alleen in het noordelijke deel van de Altstad zijn nog historische gebouwen te vinden. Het historische gedeelte is gesitueerd rond twee pleinen waar nog het oude gotische stadhuis te vinden. Ook de stadswaag en de St. Marienkirche zijn hier nog te bewonderen. Aan het Domhof staat de Dom die wordt gekenmerkt van een gotisch romaanse westtoren. Ook is aan dit plein Stadstheater, dat is opgebouwd in jugendstil-stijl. Er zijn ook een aantal musea in Osnabrück. De belangrijkste zijn de Kunsthalle Dominikanerkirche, het aan de schilder gewijde Felix-Nussbaum-Haus en het museum Industriekultur Osnabrück.

Bonn

Bonn is de voormalige hoofdstad van de oude BRD (Bundes Republiek Deutschland), ook wel West-Duitsland genoemd. Sinds 1999 is de Bundestag weer gelokaliseerd in Berlijn. Niet alle overheden zijn verhuisd. Er werken nog altijd zo’n 8000 van de 18.000 ambtenaren in Bonn. Verschillende ministeries hebben hier nog hun zetel.

Doordat een groot deel van het ambtenarenapparaat is verhuisd uit de stad is besloten dat Bonn daarvoor een nieuw groot cultureel museum kreeg. Dit zijn twee musea geworden; het Kunstmuseum Bonn en de Bundeskunsthalle. De gebouwen zijn buiten niet de meest aantrekkelijke gebouwen. Maar wanneer je binnen bent merk je meteen dat de gebouwen zijn ontworpen in dienst van de kunst die er binnen te vinden is. Het gaat om hedendaagse kunst die veel ruimte krijgt in de gebouwen.
Met deze musea en de musea die er al waren in Bonn een belangrijke culturele stad. De stad zelf heeft ook nog een aantal fraaie bezienswaardigheden zoals de grote indrukwekkende universiteit. De moderne Post-Tower und Schürmann-Bau en de Poppelsdorfer Allee. Ook de Ruïne der Godesburg is in de regio Bonn en de moeite van een bezoek waard.

Lübeck

In het noorden van Duitsland aan de Oostzeekust in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein ligt de bekende Hanzestad Lübeck. Deze handelsstad was de poort naar bestemmingen in Baltische zee. Het mooie van deze vestingstad is dat nog twee van de drie poorten intact zijn. Dit draagt zeker bij aan het historische karakter van de Altstad, evenals de restanten van de stadsmuur. De stad werd al in de achtste eeuw gesticht en kent ook een lange geschiedenis. Wonder bij wonder werd er tijdens de bombardementen in Lübeck slechts dertig procent van de binnenstad verwoest. Daardoor zijn er nog veel oude gebouwen te bewonderen. Naast de vele mooie oude gebouwen, waardoor je af en toe het gevoel kunt hebben in vervlogen tijden te zijn beland, zijn er ook tal van musea in deze stad. Zo is het St. Annen-Museum zeker de moeite waard niet alleen voor de collectie, maar ook voor het pand dat een oud klooster is dat dezelfde naam draagt. Ook Kunsthalle St. Annen is ondergebracht in het oude klooster. Hiermee heb je dus drie vliegen in één klap. Een pracht onderhouden oud klooster met een museum voor klassieke kunst en een kunsthal met hedendaagse kunst.

Het Holstentor museum mag om die reden niet vermeden worden tijdens je bezoek aan Lübeck. Dit is één van de twee overgebleven toegangspoorten en tevens is er een museum gevestigd in het gebouw. De poort staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Lübeck

Aken

Niet ver van de Nederlandse grens bij Maastricht Ligt de Duitse stad Aken. De grens doet echt wonderen, want als je in Aken bent heb je meteen het gevoel dat je in een andere cultuur bent beland. De stad trekt ruim 240.000 inwoners. Door de bronnen die hier zijn heeft de stad een lange geschiedenis die al begint in de Romeinse tijd. Zo is ook meteen de naam Aken te herleiden. Dit komt van het Latijnse Aqua. Kwa klank komt dit al in de buurt van de huidige naam.

Het absolute hoogtepunt van de nog zeer historisch ogende binnenstad is de Dom van Aken.
Deze Dom is al zeer oud. De oudste delen dateren uit de achtste eeuw. Het was ruim 400 jaar de grootste kerk ten noorden van de Alpen.

De Dom heeft een mooi verhaal; tijdens de bouw van de kerk kwam men geld te kort om het gebouw te voltooien. Er werd een deal gesloten met de duivel. Deze zorgde voor voldoende geld om de bouw af te maken. Hij had echter wel één voorwaarde. Hij wilde de eerste ziel die de kerk betrad hebben. Men ging akkoord met deze deal. Bij de opening werd er eerst een wolf binnen gestuurd waar Satan natuurlijk hoopte dat dit de Bisschop zou zijn geweest. Toen werd Satan zo kwaad dat hij woedend en ziedend de kerk verliet waarbij hij zijn duim verloor. Deze duim zou nog altijd te voelen zijn in het gat van het ornament van de rechterleeuw op de bronzen voordeur.
Bovendien werd Satan o kwaad dat hij besloot grote zakken met zand te gooien op Aken, maar door het verlies van zijn duim had hij moeite om te mikken en zo gaf hij Aken ook nog eens een mooi heuvelachtig landschap.

Er zijn natuurlijk nog veel meer bezienswaardigheden dan hier genoemd kunnen worden. Zo mogen de Carolustherme zeker niet overgeslagen worden.

Meer info over Aken

Rothenburg ob der Tauber

Geen grote stad, maar zeker een stad die in dit overzicht niet mag ontbereken is het in Beieren gelegen Rothenburg ob der Tauber. Dit typisch Zuid-Duitse stadje is werkelijk alles wat je verwachten mag van een stadje in deze regio. De stad is nog geheel in middeleeuwse stijl gebouwd en daardoor waan je je in vervlogen tijden en zelfs een beetje in een sprookje dat is opgetekend door de gebroeders Grimm. Het doet namelijk niet alleen oud, maar ook sprookjesachtig aan. Het hele stadje is één grote bezienswaardigheid. Zo zijn er nog grote stukken stadsmuur, smalle steegjes, een prachtig stadhuis en fraaie aangezichten. Ook de westelijke toegangspoort ligt er nog uitstekend geconserveerd bij.

Dan heb je natuurlijk ook nog de prachtige bergachtige omgeving waarin het stadje is gesitueerd. Niet voor niets dat Rothenburg ob der Tauber onderdeel is van de Romantische Strasse die je langs de mooiste plekken in Beieren brengt.

Meer info over Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber

Stuttgart

Stuttgart telt ruim zeshonderdduizend inwoners en is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Het is een echte industriestad waar onder andere Mercedes-Benz en Porsche hun zetel hebben. De markgraven van Baden gaven Stuttgart in de dertiende eeuw stadsrechten. Lang was Stuttgart ook de hoofdstad van het koninkrijk Württemberg. In de periode van 1806 tot 1918 was Württemberg een zelfstandig rijk dat later deel ging uitmaken van de deelstaat zoals we deze nu kennen.

Eén van de bekendere bezienswaardigheden in Stuttgart is de historische kasteeltuin Wilhelma. Dit onder meer vanwege de hortus botanicus en de dierentuin die hier te vinden zijn. Het terrein is ruim 28 hectare groot. De dierentuin telt meer dan 1000 dieren. Hiermee is het één van de dierentuinen met de grootste verzameling dieren. Alleen het Zoologischer Garten Berlin heeft meer diersoorten. De dierentuin is gekend om haar onderkomen voor mensapen. Wanneer jonge mensapen uit andere dierentuinen in Europa niet door de ouders verzorgd kunnen worden, groeien zij hier op. De Botanische afdeling is enorm gevarieerd. Zo zijn er een tropenkas, een wintertuin, een azaleakas, een Moorse tuin, tropische waterlelies, subtropenterrassen, varenkassen, tropische gebruiksplanten en een amazonekas. Ook bevindt zich in deze kasteeltuin een theater genaamd Wilhelma-Theater dat koning Wilhelm I in 1840 op eigen kosten liet bouwen. Naast het Wilhelmapark zijn er ook nog een aantal mooie gebouwen te bewonderen in het centrum van de stad. Ook heeft deze stad tal van leuke en gevarieerde musea.

Berlijn

Berlijn is sinds de hereniging in 1991 weer de hoofdstad van Duitsland. Sinds 1999 is ook het politieke hart teruggekeerd. De stad telt ongeveer 3,5 miljoen inwoners en is daarmee ook de grootste stad van het land. De geschiedenis van deze stad gaat terug naar tot de dertiende eeuw. Verschillende machthebbers hebben hier altijd de hoofdstad gesitueerd. Het was pas na de tweede wereldoorlog dat Berlijn werd opgesplitst. Het DDR-deel werd nog steeds bestuurd vanuit Berlijn. In de BRD werd dit gedaan vanuit Bonn.

In het begin was de opsplitsing van Berlijn nog niet zo erg. Er waren nog tal van mogelijkheden om van oost naar west te gaan. Dit werd steeds moeilijker door versperringen en strenger optreden van grenswachten. Soms werd er met scherp geschoten om een vlucht van oost naar west te voorkomen. Uiteindelijk resulteerde dit in de totstandkoming van de Berlijnse muur.
Jarenlang was dit het symbool van de koude oorlog. Uiteindelijk werden mede door grote protesten in Oost-Duitse steden en het hervormingsbeleid in de Sovjetunie de grenzen geopend in 1989. Dit was het einde van de koude oorlog.

Helaas zijn er nog nauwelijks plaatsen waar de oude muur bewaard is gebleven. Slechts kleine stukken zijn nog aanwezig. De lijst met bezienswaardigheden in Berlijn is enorm. Te veel om op te noemen. Natuurlijk mag je de Brandenburger Tor niet missen. Voor een stukje muurgeschiedenis kun je nog naar Checkpoint Charlie. Potsdamer Platz is één van de bekendste pleinen in Berlijn. Door de roerige recente geschiedenis heeft dit plein een ware metamorfose doorgemaakt. Het ziet er compleet anders uit dan pakweg honderd jaar geleden. Er staat geen gebouw meer van toen, maar toch is het nog altijd een levendig plein waar veel gebeurt. Alleen al om alle musea te bezoeken die in Berlijn zijn gevestigd kun je makkelijk ervoor kiezen om een paar maanden in de stad te gaan wonen. Het aanbod is enorm. Ditzelfde geldt ook voor de theaters en operagebouwen in de stad. Ook heeft de Duitse hoofdstad tal van uitgaansgelegenheden. Zeker de oude industriegebouwen die zijn omarmd door de creatieve sector maken van Berlijn een speciale stad.

Meer info over Berlijn

Berlijn

Keulen

Keulen is één van de oudste steden van Duitsland. De geschiedenis gaat meer dan 2000 jaar terug in de tijd. Al sinds de oude steentijd woonden hier mensen. De Ubiërs waren de eersten die zich hier vestigden reeds enkele honderden jaren voor de geboorte van Christus. Ook werd hier de provincia Germania Inferior gevestigd door de Romeinen. Het was de Romeinse keizer Claudius die het de naam Colonia Claudia gaf. Indirect de voorganger van de naam Keulen.
Al in de vroege middeleeuwen groeide deze plaats uit tot een grote stad. Door de gunstige ligging aan de Rijn en toegangswegen tot vele achterlanden is Keulen door de eeuwen heen altijd belangrijk gebleven. Dit zie je terug in de enorm lange lijst van architectuur die er in het grote oude centrum te vinden is. De Dom van Keulen is natuurlijk het meest bekend, maar laat je gerust verassen door alle andere mooie Keulse bouwwerken.

De bruggen over de Rijn zien er erg indrukwekkend uit. Zeker de Deutzer Brücke is erg mooi. Deze brug werd nog door de Romeinen gebouwd.

Keulen telt enorm veel musea. Eentje die zeker hier wat aandacht verdient is het Lüdwigmuseum. Lüdwig was een man die vermogen vergaarde door het verkopen van chocolaatjes. Hij heeft veel van zijn vermogen in hedendaagse kunst gestopt. In de vast collectie van het museum zijn alle grote namen van de hedendaagse kunst wel vertegenwoordigd. Denk hierbij aan Yves Klein, Jensen Pollock en Mark Rothko. Natuurlijk nog veel meer. De collectie doet niet onder aan de die van bijvoorbeeld het Stedelijk museum in Amsterdam.

Ook Keulen heeft een grote beurshal, net als andere grote Duitse steden. Hier worden regelmatig beurzen georganiseerd. De jaarlijkse kunstbeurs is beroemd in de kunstwereld.
In Keulen is enorm veel te doen. Veel meer dan we in dit overzicht kunnen stoppen. Wanneer je meer wilt weten over Keulen zijn er nog genoeg websites die je van meer informatie kunnen voorzien.

Meer over Keulen

Keulen

Düsseldorf

De stad Düsseldorf is voor Duitse begrippen nog niet zo heel oud. De eerste schriftelijke vermelding van de stad stamt uit 1135. Veel omringende Duitse steden waar toen al enkele honderden jaren oud. De stadsrechten van Düsseldorf stammen uit 1288.
Tegenwoordig telt de stad ruim 600.000 inwoners. Daarmee is het de zevende stad van Duitsland. Düsseldorf is een echte culturele stad te noemen. Zo zijn er tal van theaters. Het Düsseldorfer Schauspielhaus is één van de meest recente theaters. Deze oogt dan ook erg mooi en heeft alle moderne faciliteiten om het de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken tijdens het bijwonen van een voorstelling.

Waar de lijst met theatergebouwen al lang is, is die van musea nog langer. In dit overzicht leggen we de aandacht op K20 en K21. Deze twee musea hebben mooie vaste collecties en ook goede tijdelijke exposities. Bovendien is zeker K21 ook een erg mooi onderkomen waarbij gebruik is gemaakt van al bestaande oude architectuur gecombineerd met veel glas. Bovendien zit er bovenin het gebouw een kunstinstallatie waar je als bezoeker deel van uitmaakt. Hoogtevrees helpt hier echter niet.

De stad heeft stad tal van mooie gebouwen. Eén daarvan is De gedraaide toren van de St. Lambertus. Dit is een vrij unieke toren die bij een tweede aanblik ineens duidelijkheid verschaft waarom dat deze toren deze naam heeft. Bovendien maakt de toren ook deel uit van een kerk die gebouwd is in de dertiende eeuw. Ook de binnenzijde is erg indrukwekkend. Het heeft nog tot 1974 geduurd alvorens deze kerk de titel basiliek kreeg. Dit bouwwerk is slechts één van de velen waarom Düsseldorf zo de moeite van het bezoeken waard is. Je kunt hier met gemak een citytrip van meerdere dagen inplannen.

Meer info over Düsseldorf

Düsseldorf

Nürnberg

De stad Nürnberg (Neurenberg) is zo verbonden met de Duitse geschiedenis en identiteit dat ze zeker niet mag ontbreken in dit overzicht. De stad kent ruim 500.000 inwoners. De eerste documentatie van de stad dateert uit het jaar 1050. De stad floreerde in periode van de vijftiende tot de zeventiende eeuw toen het een centrum van de metaalindustrie was.
Een andere bepalende periode voor de stad waren de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Van 1927 tot 1938 werden hier vaak de partijdagen van de NSDAP van Hitler gehouden. Ook werden hier de beruchte rassenwetten afgekondigd. Deze wetten luidden het begin in van de Jodenvervolging. De wetten beperkten de Joden in hun doen en laten. Ook werden in Nürnberg de processen gehouden na de oorlog. Veel Nazikopstukken moesten zich hier verantwoorden voor een speciaal in het kleven geroepen oorlogstribunaal. Nog altijd zijn er sporen van de nazi’s te vinden op het terrein waar vroeger de partijdag werd georganiseerd. De tribune is er nog altijd te bewonderen, weliswaar in vervallen hoedanigheid. Deze locatie heet Zeppelinfeld.

Daarnaast zijn er gelukkig ook oudere sporen te vinden, zoals kasteel Nürnberg en de prachtige Frauenkirche, de stadsparochiekerk die duidelijk zijn aandacht opeist wanneer deze in je blikveld verschijnt. Ook hier zijn een aantal musea te vinden. Het Germanisches Nationalmuseum heeft ruim 1,3 miljoen objecten die refereren naar de eeuwenlange Duitse cultuur. Tiergarten Nürnberg is de dierentuin van de stad. De dierentuin is met 67 hectare ruim opgezet. In totaal zijn hier zo’n 230 diersoorten te bewonderen.

Meer info over Nürnberg

Nürnberg