Vakantie in Duitsland

Duitsland is onder Nederlandse toeristen het populairste vakantieland buiten Nederland. Als je kijkt naar de lange vakanties dan moet Duitsland Frankrijk nog voor zich dulden als meest bezochte vakantieland door Nederlanders, maar op het moment dat je korte vakanties mee gaat tellen dan is Duitsland de onbetwiste nummer één met meer dan tien miljoen vakanties en stedentrips door Nederlandse toeristen. Die koppositie dankt het land vooral aan citytrip bestemmingen zoals DüsseldorfKeulen, Oberhausen en Münster. Hoewel Duitsland het hele jaar geliefd is zijn het vooral de zomervakanties en de weken voor Kerstmis dat we Duitsland massaal bezoeken.
Veelzijdigheid

Als je kijkt naar alle mogelijkheden die Duitsland als vakantieland biedt dan kun je niet anders stellen dan dat je met een enorm veelzijdige bestemming te maken hebt. Hier vind je echt voor ieder wat wils. Want of je nou de drukte of de rust zoekt, van natuur of van steden houdt, in Duitsland is het allemaal aanwezig. Het gematigde zeeklimaat biedt zomers die warm genoeg zijn voor een aangename zomervakantie terwijl er in de winter op verschillende plekken aan wintersport gedaan kan worden. Wie van strand houdt die kan in het noorden badplaatsen aan de Noordzeekust en de Oostzeekust bezoeken. Voor natuurliefhebbers kent Duitsland prachtige streken en natuurparken met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Voor een relaxvakantie kent Duitsland een groot aantal goede wellnessbestemmingen. Thermale baden, sauna’s en complete wellnesshotels zijn ruimschoots aanwezig binnen heel Duitsland. Voor wie van historie houdt zijn er voldoende interessante plekken en musea te bezoeken. Er zijn redelijk wat steden en dorpen te vinden die hun oorsprong kennen in de middeleeuwen en waarvan er nog voldoende uit die tijd te zien is.

Vakantie in Duitsland

Betaalbaar

Duitsland is geen dure vakantiebestemming. Als je kijkt naar de prijzen dan zie je dat deze vaak redelijk in de pas lopen met die in Nederland. Sommige dingen zijn in Duitsland wat goedkoper, zoals bijvoorbeeld benzine. Opmerkelijk is dat je vooral in restaurants en bars niet altijd van die typisch afgeronde prijzen ziet of prijzen die eindigen op ,95. Dat komt vooral omdat men in Duitsland bij de invoering van de euro de prijzen eerlijk omgezet hebben van D-mark naar euro. Daarna zijn de prijzen niet ineens naar ‘mooie’ prijzen naar boven afgerond, maar is er in Duitsland vooral sprake van eerlijke procentuele stijgingen die in de pas lopen met de inflatie of de marktconforme prijsontwikkelingen. Opvallend is dat het in veel steden niet zo lastig is om redelijk betaalbare accommodaties te vinden. Berlijn is in vergelijking tot andere West-Europese hoofdsteden zelfs goedkoop te noemen als het neerkomt op hotels of appartementen.

Vele eeuwen aan geschiedenis

Een vakantie in Duitsland betekent een reis terug in de tijd. Denk aan vakwerkhuizen, kastelen en allerlei overblijfselen uit lang vervlogen tijden. Niet alles heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd, maar er zijn nog volop historische bezienswaardigheden te zien in Duitsland. Vooral ten tijde van het Heilige Romeinse Rijk zijn er fraaie bouwwerken weggezet waar we nu nog van kunnen genieten. Omdat Duitsland die periode geen gecentraliseerde staat was bouwden de verschillende dynastieën een groot aantal kastelen en paleizen binnen het toenmalige keizerrijk. Als je op pad gaat in Duitsland en historische plekjes bezoekt dan zul je regelmatig een vermelding van de Habsburgers zien. Zij hebben de basis gelegd voor het grootste Europese rijk sinds dat van Karel de Grote.

Vele eeuwen aan geschiedenis

Prachtige natuur

Duitsland telt meerdere mooie natuurgebieden waar je heerlijk kunt vertoeven tijdens je vakantie. Wandelen , fietsen en andere activiteiten behoren tot de vele mogelijkheden die de Duitse natuur te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld aan het Harzgebergte waar je in de zomer kunt wandelen en in de winter aan wintersport kunt doen. In totaal telt Duitsland maar liefst 16 nationale parken, die uiteenlopende landschappen en karakter hebben. Bekend en geliefd onder Nederlanders zijn vooral het Zwarte Woud, de Eiffel en de Harz.

In Duitsland kun je een aantal fraaie natuurfenomenen zien zoals het blauwe meer van Blautopf, de Externstenen in het Teutoburgerwoud, de Höllental rotskloof bij Garmisch-Partenkirchen, de Lange Anna in Helgoland en de Waddenzee. Je zult misschien denken ‘Huh, de Waddenzee… die ligt toch in Nederland?’. Dat is zo, maar de Waddenzee strekt zich helemaal uit via Duitsland tot aan Denemarken. Sterker nog: het grootste deel van de Waddenzee ligt voor de Duitse kust. Ook hier kun je wadlopen. Er worden volop georganiseerde wadwandelingen aangeboden tussen het Duitse vasteland en de Oost-Friese eilanden.

Prachtige natuur

Kamperen in Duitsland

Wie van kamperen houdt die heeft in Duitsland een geweldige vakantiebestemming. Duitsers houden net als Nederlanders enorm van kamperen. Niet voor niets dat redelijk wat campers en caravans in Duitsland gebouwd worden. De prijzen liggen in Duitsland gemiddeld ook lager dan bijons, dus als Nederlander zou je zeker even over de grens moeten kijken als je een nieuwe of gebruikte camper of caravan wilt kopen.

Omdat Duitsers zelf graag kamperen, kun je je voorstellen dat er binnen Duitsland meer dan voldoende aanbod is van allerlei soorten campings en kampeerplaatsen. Met name in en rond de nationale parken en natuurgebieden is er een ruime keuze aan leuke campings. De deelstaten Beieren, Niedersachsen, Baden-Württemberg en Rheinland-Pfalz tellen de meeste campings.Stedentrips naar Duitsland

Als je een stedentrip wilt maken dan biedt Duitsland je een groot aantal mogelijkheden van boeiende steden waar je gemakkelijk meerdere dagen kunt verblijven zonder dat je je een moment hoeft te vervelen. Onder de Nederlanders zijn steden als Berlijn, Düsseldorf, Keulen en in toenemende mate Dresden erg geliefd. Wat bij Düsseldorf en Keulen meehelpt is dat deze twee steden niet alleen boeiend zijn, maar ook op een goede rijafstand van Nederland ligt. Bestemmingen die in toenemende mate bezocht worden door Nederlanders zijn Hamburg, Aken, München en Neurenberg. Deze laatste twee worden ook regelmatig gecombineerd met reizen richting Tsjechië, Oostenrijk of andere landen in centraal of zuid Europa.

Erg geliefd als dagtripbestemming zijn Cochem, Münster en Oberhausen. Dit zijn steden die alledrie niet ver over de Duits-Nederlandse grens liggen. De binnenstad van Oberhausen ontvangt zelf amper toeristen, het is vooral megawinkelcentrum CentrO waar dagtoeristen op af komen.

Stedentrips naar Duitsland

Wintersport dicht bij huis

Duitsland telt verschillende wintersportgebieden, waarvan het grootste deel in de zuidelijke regionen van Duitsland te vinden zijn. De deelstaat Beieren telt veruit de meeste kilometers aan skipiste en de hoogste sneeuwzekerheid. Wie geen zin heeft om pakweg 700 tot 800 kilometer te rijden die kan veel dichter bij huis skiën, snowboarden of langlaufen. In Hochsauerland, dat deels in de deelstaat Hessen en deels in de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt, kun je op een hoogte van pakweg 600 tot ruim 800 meter geregeld skiën. Deze wintersportregio is minder sneeuwzeker dan de gebieden in het zuiden van Duitsland. Er zijn echter iedere winter wel voldoende weken dat je de latten onder kunt binden.

De belangrijkste wintersportplaats in Hochsauerland is het overbekende Winterberg. Deze plaats is zo populair onder Nederlanders dat het tijdens de Nederlandse krokusvakantie geel ziet van de Nederlandse kentekenplaten. Dat geldt ook voor het nabijgelegen Willingen. Hoewel je in deze regio niet zeker bent van natuursneeuw, is er wel een redelijke kans dat je in de maanden januari en februari kunt wintersporten rond Winterberg. Ze zetten dan sneeuwkanonnen in om de bergen van een wit laagje te voorzien als dat nodig is. Dat lukt alleen niet als het te warm is.

Wintersport dicht bij huis